čtvrtek 26. května 2016

Vybíráte nádobí? Poradíme, jaký materiál vybrat

Vybavujete si kuchyň a nevíte, které nádobí si vybrat? Na trhu je velké množství nádobí, ale naštěstí není obtížné se v něm vyznat a vybrat si takové, které nám svými vlastnostmi spíše pomůže než „zavaří“. Nemít doma hrnce, kastroly, hrnečky, rendlíky nebo pekáče, neuděláme si ani oběd. Při každém nákupu je důležité si umět dobře vybrat, u nádobí tomu není jinak a nejde jen o barvu a tvar. Každý materiál a každý výrobce Vám nabízí něco jiného.

Mezi nejznámější výrobce nádobí patří například BAF, Ballarini, Banquet, Belis, ORION nebo TESCOMA, z materiálů můžeme jmenovat nerez, litinu, titan, teflon, smalt nebo keramiku.
Nyní se blíže podíváme na jednotlivé výhody a nevýhody jednotlivých materiálů.

Nádobí Ballarina

Výborná odolnost a snadná údržba

V každé české kuchyni se určitě najde pár kusů nerezového nádobí. Nerezové nádobí je taková česká stálice, která svému majiteli nabízí výbornou odolnost a snadnou údržbu. Takové nádobí není jen nádobím, ale také elegantním doplňkem každé kuchyňské linky. Sortiment dnes nabízí mnoho různých designových vychytávek a mimo jiné také celé sady.

- výborná odolnost
- snadná údržba
- nezaměnitelný a skvěle řešený design
- skvělá akumulace tepla
- otevřený oheň z plynového sporáku může nerez více či méně poškodit (používejte speciální kovové podložky)
- vhodné nádobí na indukci


Nesmrtelná litina

Díky své vysoké životnosti se litinové nádobí obyčejně dědí z generace na generaci a známky stáří hledáte jen s velkými obtížemi. Při vaření a pečení spotřebujete jen minimální množství tuku. Nádobí vyrobené z litiny výborně vede a udržuje teplo, jídlo je tedy možné stáhnout ze sporáku a připravit jen díky naakumulované energii.

- vysoce trvanlivé a odolné vůči mechanickému poškození (lze používat kovové náčiní)
- překvapivě dlouhá životnost
- lze ho využívat na všech druzích tepelných spotřebičů
- snadná údržba
- výborně vede a udržuje teplo - pokrm v takovém nádobí zůstává dlouho teplý


Již žádné připalování

Titanové nádobí je v poslední době absolutní celebritou. Je nepřilnavé, lze v něm vařit a smažit bez tuků a zároveň u něj nehrozí jen tak snadné připálení.

- hrnce a kastroly jsou s antiadhezním povrchem - žádné přichycení nebo připálení
- extrémní odolnost - hrnce vydrží i horší zacházení
- kovuvzdorný povrch (lze používat kovové náčiní)
- vhodné na všechny druhy tepelných spotřebičů, včetně indukce


Výborná vodivost tepla

Spolu s nerezovým nádobím je i smaltové nádobí častým pomocníkem českých kuchařů a kuchařek.

- nepřilnavý povrch
- zdravotně nezávadný materiál
- výborná vodivost tepla
- vysoká odolnost vůči opotřebení
- rovnoměrné rozvádění tepla - pomáhá rychlé a zdravé přípravě pokrmů
- mytí je možné i v myčce
- používat jej můžete na všech dostupných tepelných zdrojích, včetně indukce


Zdravé vaření

Jste zastánci zdravého životního stylu? V takovém případě je pro Vás keramický povrch ta správná volba. Díky přírodnímu původu povrchu Vám takové nádobí zaručí, že se při vaření do jídla neuvolňují žádné škodlivé látky.

- vaření, pečení a smažené zcela bez tuku
- žádné připalování nebo přichytávání
- snadná údržba
- výborná odolnost vůči vysokým teplotám


Rychle a s minimem tuku

Nepřilnavý povrch teflonového nádobí láká spousty lidí. Důležité je každého majiteli upozornit, že při vaření se nedoporučuje používat kovové náčiní - hrozí poškrábání antiadhezního povrchu. Další starost nastává při mytí, vyvarujte se využívání hrubé strany houbiček, drátěnkám a brusným čisticím prostředkům.

- nepřilnavý povrch
- jídla jsou hotová rychle a za využití minima tuku
- při vysokých teplotách a vaření zcela bez tuku, se údajně mohou z povrchu pánve uvolňovat zdraví škodlivé látky!




Úsporné vaření

Indukční nádobí je takové, které lze používat při vaření na indukčních deskách. Vždy si při koupi takového nádobí zkontrolujte, zda je na indukci určené. V dnešní době už prakticky většina nádobí s tímto tepelným zdrojem počítá, nicméně výjimka potvrzuje pravidla, proto se vždy raději přesvědčte. Můžete se zeptat školeného personálu nebo si můžete přečíst příbalové letáky či různé návody. Další pomůckou může být i to, že nádobí, které je určené na indukci, by mělo mít zespodu grafický symbol cívky v podobě několika vlnovek, nebo je přímo značeno slovem Indukce (Induction). Traduje i fáma, že nádobí vhodné na indukci se pozná podle toho, zda se na něj přichytí magnet, to ovšem už v dnešní době není pravda!

- vaření je rychlé, bezpečné a ekonomické
- spotřeba minima energie

Indukční nádobí BAF

13 komentářů:

  1. Za mě osobně je prostě nejlepší titanové nádobí. Nakupovali jsme ho tady. Předtím jsem měla smalt - to byl naprostý horor. Pak nerez. Jenže ten se po čase začal připalovat. Takže za mě absolutně nevhodné. Teď mám titan a nemůžu si ho vynachválit.

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám nejraději dřevěné nádobí. Sice ho nemůžu dát do myčky, ale zase ho můžeme po čase spálit v kamnech a koupit si nové. Je takové dobře recyklovatelné :-D . Vařečky a prkénka jsem se naučila objednávat z https://www.greenmat.cz/Doplnky-do-kuchyne-c159_146_2.htm a není to tak dlouho, co jsem si koupila nové, tak mám teď na nějaký čas vystaráno :-) .

    OdpovědětVymazat
  3. Mně se třeba hrozně líbí právě to smaltované nádobí. Pár takových hrnců doma mám. Je to takové super retro. A to já mám hrozně ráda. Co se týče smaltovaných věcí, tak je u nás doma ještě hojně využívaná taková retro smaltovaná konvice. Tu mám taky hodně ráda.

    OdpovědětVymazat
  4. Já jsem vždycky dával přednost keramice. Vaří se mi na ní dobře, je to zdravé... Ideální kombinace. Tenkrát jsem na to četl asi dva oslavné /PR články a říkal jsem si, že to bude jen nafouknutá bublina. Ale pak s tím přišel kamarád, že si to pořídili domů a že jako pecka a že kdybych chtěl, tak mi jeden půjčí na vyzkoušení. A od té doby to byla láska na první pohled. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Dobrý den, to vypadá opravdu krásně, já bohužel bydlím v bytě 1+ kk a tak je má kuchyně zároveŇ ložnicí, pracovnou i tělocvičnou. Je to trošku otrava, ale beru to z nadhledem. No řekněte, kdo z vás by mohl říct, že si koupil novou matraci do postele, kterou má v kuchyni? Protože to já tvrdit můžu! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Opravdu jsem měla vždy strach z toho, že budu muset rekonstruovat kuchyň, ale bohužel i na mě došlo. Kdyby stačilo vybrat jen nádobí a novou sektorovou skříň, tak to bych zvládla lusknutím prstu. Když mi řekli, že musím investovat i do komínu, bylo mi jasné, jak moc se to prodraží. Naštěstí mi stavitel dal nabídky na nerezové komíny a já si jeden vybrala.

    OdpovědětVymazat
  7. My máme doma jednu sadu hrnců, která je naprosto skvělá, máme ji snad 10 let, ale nikdo si nepamatuje kde jsme ji vzali. Nejspíš to byl dárek od někoho. Jinak co se nádobí týče, tak žena čas od času něco objedná z 4home. Tam mají parádní věci. Podle mě i celkem levné. Manželka tam hodně využívá i slevové kódy, které se dají najít na https://slevovykupon.net/

    OdpovědětVymazat
  8. Zdravím, rád bych se na něco zeptal. Nedávno jsem si domů koupil indukční vařič a podle toho, co chápu, tak právě na ten se používá nějaké speciální nádobí, je to tak? Dokázal by mi někdo doporučit jaké konkrétně? Budu moc rád za jakékoliv rady, díky mockrát za odpovědi. :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak nějaké kvalitní nádobí, které něco vydrží teď taky budu muset shánět. Chystáme se totiž s manželem otevírat takové menší bistro. Je to můj dlouholetý sen, tak jsem ráda, že se mi konečně plní. Co se nádobí a různého jiného gastro zařízení týče, tak to zatím vidím tak, že vše nakoupím přes https://www.atfornax.cz/. Dívala jsem se, že ti toho mají na výběr spoustu.

    OdpovědětVymazat
  10. Já jsem slyšela že hodně populární je to titanové nádobí. Kamarádka to má a hodně si to pochvaluje. Já tu mám takovou starou litinovou sadu a kdybych si dnes kupovala nové nádobí, určitě znovu sáhnu po litině. Přemýšlím nad tím, že bych staré hrnce poslala do důchodu a koupila nějaké nové. Co jsem se tak dívala, tak vůbec špatně nevypadá třeba i nádobí, které zmiňují tady - https://jakenadobi.cz/

    OdpovědětVymazat
  11. Zdravím, rozumím vaším obavám. Já mám s titanovým nádobím jen dobré zkušenosti. Je lehké, takže se mi snadno přenáší, a za mě je jeho největším plusem odolnost proti poškrábání. Nejvíce vařím v hrnci náš oblíbený chilli guláš, který se mi v něm nikdy nepřipálil. Takže bych vám ho určitě doporučila.

    OdpovědětVymazat
  12. Ahoj, pokud hledáte odolné a kvalitní nádobí, tak za mě je titanové nádobí bezvadnou volbou. Já jsem si ho koupila na stránkách zgastro.cz, kde mají velký výběr hrnců, pekáčů a pánví. Vařím v něm už nějakou dobu a jsem s ním spokojená. Nejraději peču na nové pánvi bramboráky, který moji chlapy milujou.

    OdpovědětVymazat
  13. Výběr nádobí podle materiálu je opravdu důležité téma, protože správná volba ovlivňuje nejen kvalitu vaření, ale i zdraví a životnost kuchyňského vybavení. Každý materiál má své výhody i nevýhody, ať už jde o nerez, litinu nebo keramiku. Pokud si chcete být jistí výběrem, určitě se podívejte na recenzopedii, kde najdete uživatelské recenze.

    OdpovědětVymazat