pondělí 30. května 2016

Vybíráte jídelní stůl? Poradíme, který bude ten ideální pro vás

Jídlo a kvalitní stolování patří k základním lidským potřebám. Když se zaměříte na to, abyste měli ideální jídelní stůl, může se z každého jídla stát unikátní zážitek podobný zážitkům z luxusních restaurací, akorát s domácí kuchyní.  Můžete stolovat s celou rodinou a užít si tak nejkrásnější momenty vašeho života přímo u vás doma.


Přizvěte si k výběru profesionála

Návrh interiéru musí zahrnovat funkční vlastnosti, což je někdy docela tvrdý oříšek. Je totiž potřeba počítat s věcmi jako dostatečný prostor při odsouvání židle a podobně, což ne každý začátečník zohlední a přijde na problémy až příliš pozdě. Vyplatí se proto obrátit se na bytového designéra, který má s podobnými návrhy praxi, a vy se tak vyhnete nepříjemným překvapením.

Plánujte každý milimetr

Do velkých jídelen jsou nejlepší kulaté stoly. Ty nemají čelo, a tak jsou si díky nim všichni kolem stolu rovni a navíc k sobě mají díky tvaru stolu blíže. Do menších místností se naopak hodí obdélníkové stoly, pro čtyři osoby stačí stůl s rozměry 125 x 80 cm, pro více lidí se vyplatí větší stůl s rozměry 187 x 85 cm, který je určen až pro šest lidí. Obecně při vybírání stolů platí to, že na jednu osobu je vhodný mít vyhraněný prostor 60 až 80 cm šířky na 30 až 35 cm hloubky. Kromě osobního prostoru je také třeba počítat s obslužným pásem širokým alespoň 30 cm, na který se budou umisťovat předměty jako mísa na salát, sůl a pepř, pečivo či například váza s květinami.


Nemáte prostor? Volte rozkládací jídelní stoly!

Prostorný rozkládací jídelní stůl nabízí nejen mnoho místa, které při každodenním užívání poskytne skvělý komfort, jeho kvality doceníte především ve chvílích, kdy se u vás doma objeví návštěva. Vždy je vhodné mít k dispozici alespoň dvě místa navíc, pokud však z nejrůznějších důvodů nechcete nebo nemůžete mít prostorný stůl, skvělou alternativou může být rozkládací jídelní stůl. Rozkládací jídelní stoly se nejčastěji vyrábějí z masivu a lze je rozkládat různými způsoby. A to buď pomocí propracovaného výsuvného systému ze šuplíku, rozkládacího systému nebo pomocí nástavných či přídavných desek.



Jaký materiál stolu zvolit?

Jídelní stoly na trhu bývají vyrobeny ze široké škály materiálů, nejoblíbenější jsou tradiční materiály jako dřevo (masiv, dýha, dřevotříska), ocel, nerez, plast či sklo. Vybrat si tak můžete prakticky z jakéhokoliv materiálu, záleží pouze na vašem vkusu a na tom, jaký materiál se bude do interiéru hodit. Velice oblíbené jsou především stoly z masivu, které se hodí téměř kamkoliv a navozují dojem útulnosti, lidé preferují bělené duby či naopak dřeviny mořené do tmavých odstínů. Alternativou mohou být například upravené MDF desky, které bývají částečně kombinované s čistým, matným či tónovaným sklem. Naopak celoskleněné stoly tvoří velice zajímavý estetický dojem, avšak jsou vhodnější spíš jako konferenční stolky než jako jídelní stoly.


Pohodlné sezení na pohodlných židlích

Ke každému stolu bezesporu patří i židle. Vzhledem k tomu, že jídelní stůl je pro samotné stolování i další účely využíván velice často, vyplatí se pořídit kvalitní židle, na kterých se bude při všech činnostech sedět pohodlně. Výběr židlí se nevyplatí uspěchat, vždy si prověřte praktické vlastnosti židle, kromě toho, jak se na ni sedí, by vás mělo zajímat i to, jestli není těžká, zda s ní lze dobře manipulovat nebo jestli jí je kde uchopit. Židli byste si měli vyzkoušet i přímo u jídelního stolu, jedině tak předem odhalíte neduhy typu problém s výškou nebo zasouváním židle pod stůl. Při sezení na židli by se vždy měla naše chodidla celou plochou dotýkat podlahy a v koleni bychom měli vždy svírat pravý úhel. V nabídce je samozřejmě široká nabídka produktů, své si vyberou i senioři, pro které jsou ideální židle s opěrkami na předloktí, které svým vzhledem již připomínají křesla.


10 komentářů:

  1. Pěkné stoly. Podobné jsme si pořizovali do naší nové moderní kuchyně. Za mě skvělá volba. Oceníte to obzvlášť v případě, že jste se mačkali u malého stolu v bytě. To pak prostě chcete do nové kuchyně v domě velký stůl, kam se vejde celá rodina a nemusíte se bát, že vám spadne talíř někam dolů na zem.

    OdpovědětVymazat
  2. Ty stoly jsou opravdu nádherné. Zrovna zařizujeme novou kuchyň, tak hledám inspiraci všude možně. Něco už máme vyhlídnuté a židle už jsme dokonce vybrali, protože ty mi padly do oka hned a jiné už jsme prostě nechtěla :D. Tak teď ještě vybrat ten stůl.

    OdpovědětVymazat
  3. Není prostě nad masiv. K tomu ještě nějaká pěkná dřevěná podlaha a bylo by to úplně perfektní. Také bych do budoucna nějakou takovou kombinaci u nás chtěl. Myslím si, že do jídelny sa masivní prvky vyloženě hodí. Nebo alespoň v té naší bych si to dokázal představit.

    OdpovědětVymazat
  4. Nedávno jsme s manželkou přemýšleli o vlastnostech, které by měl jídelní stůl mít. Nakonec jsme se rozhodli pro kompletně nový nábytek z masivu, abychom mohli vybavit najednou kuchyň a obývací pokoj. Samotný jídelní stůl přitom nabízí perfektní velikost, stylový design a kvalitní materiál. Vše skvěle ladí, takže jsme s manželkou opravdu spokojení.

    OdpovědětVymazat
  5. My máme jídelní stůl z masivu. Pro 4 lidi je velký tak akorát :-) . Ono si nemůžeme moc vyskakovat, protože paneláková kuchyně není nijak prostorná, takže jsme tu dost bojovali s místem. Máme novou kuchyni od https://www.gabon.cz/rubrika/kuchyne/panelakove-kuchyne/ , která je mnohem líp řešená než ta minulá, takže jsme díky tomu získali víc místa právě na jídelní stůl.

    OdpovědětVymazat
  6. Tak toto vypadá hodně dobře. :) Myslím si, že dřevo do kuchyně prostě patří. Osobně mám hodně ráda tady ty klasické jídelní stoly a sety a už dlouho bych nějaký takový stůl chtěla i k nám do jídelny. Sehnat ale nějaký, který by byl kvalitně udělaný a zároveň nestal majlant v dnešní době opravdu není jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  7. Velmi užitečné rady pro výběr jídelního stolu! Pokud hledáte antický jídelní stůl, doporučuji navštívit stránku antikart.cz, kde nabízejí širokou škálu starožistností a před několika lety jsme od nich nakupovali s manželkou i nábytek včetně jídelních stolů. Kvalita všech nabízených produktů je velice dobrá a ceny jsou dle mého názoru výhodně nastavené :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  9. Nedávno jsem také sháněla rozkládací jídelní stůl z masivu. Naštěstí mi kamarádka poradila jednu internetovou stránku, kde jsou slevové kupony do různých e-shopů. Měli tam i jeden do obchodu s nábytkem, který nabízel stůl podle mých představ. Za nákup jsem zaplatila o třicet procent méně, a to díky kuponu.

    OdpovědětVymazat
  10. Moc hezké stoly. Já jsem si nedávno jeden podobný pořídila z masivu a na něj mám pěkný tyrkysový ubrus, který dolaďuje celý interiér mojí kuchyně. Je vyroben z odolného a hebkého materiálu, který vypadá skvěle a je příjemný na dotek. Hned první návštěva mi ho pochválila a chtěli kontakt na obchod, kde jsem ho koupila.

    OdpovědětVymazat